Richard Stallman’ın dediği gibi var olan sistemin önüne geçilemiyorsa ona alternatif çözümler bulunur. Ubuntu bu ihtiyaçla doğmuş, son kullanıcıyı hedef alan, güvenli, basit ve güncel Windows alternatifi bir işletim sistemidir.
İlkel (!) Afrikalılar, Ubuntu’ya (Zulu ve Xhosa dilinde); “Sen, sen olduğun için ben, benim” ya da “Ben, seninle ben oldum”, “Ancak senin varlığın hayatıma anlam kazandırır”, anlamlarını yüklediler. Onlara göre hayat tek başına yaşanılacak kadar çekici değildir.
Desmont Tutu, Ubuntu’yu şu şekilde açıklar:
Ubuntu’ya inanan bir insan diğerlerine açıktır, diğerlerine olumludur, diğerleri iyi ve yetenekli olduğunda tehdit altında hissetmez, onun daha büyük bir bütünün parçası olduğunu bilmekten gelen bir özgüveni vardır ve diğerleri aşağılandığında, küçük düştüğünde, zülüme uğradığında ya da ezildiğinde kendini de aşağılanmış hisseder.
Ubuntu, hümanist bir dünya görüşünü benimser ve bunu logosunda İnsanlık İçin Linux (Linux For Human) olarak ifade eder.
Zimmerman’ın belirttiği gibi özgür yazılımın amaçları Ubuntu’nun da amaçlarıdır. Özgür yazılım, kullanıcısına çalıştırma, kopyalama, dağıtma, inceleme, değiştirme ve geliştirme özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Biraz açalım. Ubuntu’da herhangi bir yazılımı kullanan kişi onu her türlü amaç uğrunda çalıştırma hakkına sahiptir: Paylaşabilir, dağıtabilir, geliştirebilir, değiştirebilir, dağıtabilir ve isterse ticaretini bile yapabilir.
Özgür yazılımlar için binlerce gönüllü birlikte çalışır. Böylece çok çeşitli, her türlü probleme cevap veren, genişletilebilen yazılımlar ortaya çıkar. Bu da kodda yapılabilecek en ufak zararlı ya da virüs türünden yazılımların oluşmasını epey zorlaştırır.
Özgür yazılımlar ücretsiz (free) demek değildir ancak Ubuntu kullanıcılarına ücretsiz olacağın vaad edilmiştir.
Ubuntu’nun çoğu yazılımları GNU Genel Kamu Lisansı ile güvence altına alınmış açık kaynak yazılımlardır. GNU Genel Kamu Lisansı (GNU GPL ya da GPL) birçok yerde kullanılan ücretsiz yazılım lisansıdır ve özgün hali Richard Stallman tarafından GNU projesi için yazılmıştır. Son sürümü (GPLv3), 2007’de çıkmıştır.
“Geleceğimiz, bir kere daha, felsemize bağlı”. Stallman ile bitirelim:
‘Özgür Yazılım kullanmayı hakkediyorsunuz’.. Çünkü, “Başka bir dünya mümkün..”
Bir yanıt yazın