Stallman Hakkında Birkaç Not
Stallman hâlâ Özgür Yazılım’ın başkanlığını yapmakta. Düzenli olarak aldığı bir maaşı yok. Kendi evi yok, telefonu yok. Geçimini yaptığı konuşmalar ve ödüllerle sağlıyor. Sinirli ve sabırsız bir adam. Öfkesi, düşmanlarına olduğu kadar dostlarına da yansıyabiliyor. Uzlaşmadan uzak ve inatçı. Bilgisayar olarak; Çin merkezli Lemote firması tarafından hazırlanan ve Çinlilerin geliştirdiği Loongson işlemcisini temel alan Yeelong isimli netbook modelini kullanıyor. Lemote Yeelong’ı tercihetmesinin sebebi, BIOS’dan işletim sistemine ve hatta sürücülere kadar her şey açık kaynak, yani istenildiğinde sistemdeki tüm kodlara özgürce ulaşılabiliyor.
Türkiye’de katıldığı seminerlerden birinde içmesi için kürsüye konulan su şişesini incelemiş ve eğer su şisesi CocaCola’ya ait olsaydı içmeyeceğini belirtmiş. Aynı seminerde “Habire ücretsiz program diyorsunuz, peki compilerlar ücretsiz mi ki yazdığım code’u ücretsiz vereyim?”, sorusunu soran bir bayana, “Zamanında GCC diye bir şey yazmıştım. Ona bir bak istersen..”, diyerek salonu kahkahaya boğmuştur.
Yine İstanbul’daki seminerinde, “in English, the meaning of ‘free’ is vague, we don’t have a word like özgür ” diyerek beğeni toplamıştır.
Farklı kültürlerin yemeklerini yapmayı seven Stallman, Türk yemeklerinden de Ezo Gelin çorbasını çok sevdiğini söylemiştir.
Stallman ısrarla, özgür yazılımın Linux değil, GNU /Linux olarak anılmasını istemekte. Sebep, GNU Projesi altında sistemin büyük bir bölümünü onların geliştirmiş olmasına rağmen sadece kernel’ı yazan ve bunu da GNU /Açık Kaynak adına değil; kernel yazmayı öğrenmek ve biraz da ün yapmak amacıyla kerneli yazan Linus Torvalds‘ın adının GNU’dan önce çıkmasından son derece rahatsız.
Bir konuşmasına, “We, hackers” diye başlaması hafızalarda kalmıştır. Laptopunda, “MP3 is not acrime!”yazılı bir sticker mevcuttur.
Stallman, Wikipedia‘nın da tetikleyicisi sayılır. 1999’da yazdığı bir denemesinde internetin devasa bir ansiklopedi olabileceği yönündeki potansiyelinden bahsetmiş, bunun da paralı değil, bedava olması gerektiğini savunmuştur:
Madem kapitalizmin bilgiyi alıp satmasını durduramıyoruz, buna alternatif geliştirelim.
diye çağrıda bulunmuştur. Seminerleri sırasında otellerde kalmayı sevmediği için birinin evine gider, kamp tulumunu açarak salonda uyumayı tercih eder.
Özgür Yazılım, Özgür Toplum adında Türkçe’ye de çevirisi yapılmış bir kitap yazmıştır. Stallman’ın, GNU’yu başlatma kararı, Hillel’ın; “Kendim için değilsem, kim benim için olacak? Yalnızca kendim içinsem, ben neyim? Şimdi değilse, ne zaman?” sözleriyle benzer bir ruhu esas aldığını belirtmiştir.
Debian GNU /Linux kullananlar için VRMS adında bir program mevcuttur. Açılımı, Virtual Richard M. Stallman: Sisteminizdeki özgür olmayan bütün paketleri listeleyebilirsiniz. VRMS’i kurmak için: “sudo aptitude install vrms”, çalıştırmak için de konsola, “vrms” yazmanız yeterli. Sonrası bilgisayarınızda özgür olmayan yazılımların listesi..
Sonuç: Stallman doktorasını tamamlayamadı ama değişik yerlerden 6 adet fahri doktora aldı. En önemlisi Özgür Yazılım büyük bir hızla gelişiyor.
Bazı Sözleri:
“Geleceği göremiyorum çünkü gelecekte ne olacağı “size” bağlı. Eğer özgürlüğe değer veriyorsanız ve özgürlüğünüz için mücadele ederseniz, “sizin” yardımınızla kazanabiliriz. Kimse “sizin” yardımınız olmadan bizim çabalarımızın yeterli olup olmayacağını bilemez.”
“İnsanların neyin doğru /yanlış olduğuna karar vermek veya ne yapılması gerektiği üzerine tartıştıkları durumlarda, özgürlüğün ve topluluğun değerlerini ortaya atın ve onları savunun.”
“İdeallerimize uygun cümleler kurmak yeterli değil. Faaliyetlerimiz de bu ideallerimize uygun olmak zorundadır.”
“İnsanlar benim dünyayı olduğu gibi kabul edebileceğimi söylüyorlar. Saçmalık! Ben bu dünyayı kabul etmiyorum.”
Richard Matthew Stallman ve GNU – Bölüm 1
Richard Matthew Stallman ve GNU – Bölüm 2
Bu yazı Ubuntu Türkiye E-dergisi SUDO‘nun 19. sayısında yayımlandı.
Bir yanıt yazın